Live Chat +91-9625961599
#1 DRT Legal Answers

Expert Answers to Your DRT Legal Questions

Read professional answers from experienced DRT lawyers for bank recovery disputes, SARFAESI matters, loan settlement issues, debt recovery notices, NPA cases, and other banking legal concerns.

Get A Free Consultation
50000+ DRT & Banking Matters Handled
20+ Years Legal Experience
Free Legal Consultation
(Public) May 23, 01:47 PM New
Question Icon
Q1. What Documents Are Commonly Required For Drt/drat Matters?

Ans. Some of the common documents required are loan sanction letter, account statements, mortgage/security documents, notice(s) served under SARFAESI, notice of possession, notice of sale, valuation report, auction proceedings, DRT order and copies of documents served along with proof of service, carefully drafted explanation of limitation, application for pre-deposit, etc. Correspondence with the bank is also helpful. 

(Public) May 23, 01:47 PM New
(Public) May 23, 01:46 PM New
Question Icon
Q3. Can High Court Be Approached Instead Of Drt/drat?

Ans. In most cases, even the High Courts have advised parties to first exhaust the statutory remedy before DRT/DRAT, especially in SARFAESI and bank recovery disputes. Thus Writ jurisdiction of High Courts are normally not available, except in rare cases where there is no jurisdiction before DRT/DRAT, gross violation of principles of natural justice, or in cases of extreme illegality.

(Public) May 23, 01:46 PM New
Question Icon
Q4. Can A Tenant/ Third Party Challenge Action Under Sarfaesi?

Ans. Yes, if he or she can prove to be aggrieved by the action of the secured creditor. Section 17 refers to “any person” and Section 17(4A) specifically empowers DRT to adjudicate upon certain tenancy/ leasehold claims relating to the secured asset.

(Public) May 23, 01:45 PM New
Question Icon
Q5. Can Drt Matters Be Filed Online?

Ans.

Yes. Matters before DRT/DRAT can be filed online using the e-DRT interface. Recovery applications, documents/receipts supporting claims, written statement/ pleadings along electronic service/communication can be filed electronically in prescribed cases.

Further, the e-filing interface of DRT clearly mentions that filing of pleadings by applicants has to be done electronically (i.e. through e-filing).

(Public) May 23, 01:45 PM New
Question Icon
Q6. What Happens After Drt Passes Final Recovery Order?

Ans. On receipt of final Recovery order from DRT, the Presiding Officer will issue Recovery Certificate to the Recovery Officer, specifying the amount of debt recoverable by him. The Recovery Officer may then recover the certified debt amount by attachment and sale of movable/ immovable property belonging to judgment debtor, or secured assets, or by taking management or possession of the secured assets, or appointing receiver, or any other mode as may be prescribed.

(Public) May 23, 01:44 PM New
Question Icon
Q7. Is Drt Bound By Civil Procedure Code?

Ans. Neither DRT nor DRAT is strictly bound by the provisions of CPC, however they shall be guided by principles of natural justice and may regulate their own procedures in such manner as may be just and fair, subject to Act/Rules.

(Public) May 23, 01:44 PM New
Question Icon
Q8. Can Parties Appear Through An Advocate?

Ans. Yes. Section 23 of the RDB Act allows banks/financial institutions, defendants/parties to appear personally or by their authorised counsel, legal practitioners or officers before DRT/DRAT.

(Public) May 23, 01:43 PM New
Question Icon
Q9. Can Drat Completely Waive Pre-deposit?

Ans.

DRAT has power to lower the pre-deposit amount to the minimum amount provided under statute. However, ordinarily, it cannot waive the pre-deposit requirement in cases where the statute mandates pre-deposit before filing an appeal before DRAT.

There can be different considerations depending on whether the person filing the appeal is a borrower, guarantor, third party, auction purchaser or other person; and whether the appeal is from an interlocutory/ procedural order of DRT or final order.

(Public) May 23, 01:43 PM New
Question Icon
Q10. Is Pre-deposit Required Before Filing Drat Appeal?

Ans.

Yes. Pre-deposit is required in almost all cases before DRAT. In case of RDB Act appeals, where the person against whom decree has been passed by DRT has a debt due from him, Section 21 mandates deposit of at least 50% of the debt determined by DRT. DRAT has power to reduce the amount of pre-deposit to not less than 25% for reasons to be recorded in writing.

Similarly, for SARFAESI appeals by a borrower, Section 18 requires pre-deposit of 50% of the amount of debt claimed or determined by DRT, whichever is less. The DRAT has powers to reduce the amount of pre-deposit to not less than 25%.

(Public) May 23, 01:42 PM New
Question Icon
Q11. What Is The Appeal Period Before Drat?

Ans.

Appeal before DRAT is ordinarily required to be filed within 30 days from the date of receipt of order of DRT in case of SARFAESI matters.

Section 20 now provides the same 30-day period for appeals from orders passed by DRTs under the RDB Act, along with power to allow delays if sufficient cause is shown for the delay.

(Public) May 23, 01:42 PM New
Question Icon
Q12. How Much Time Does Drt Have To Decide A Sarfaesi Application?

Ans. DRT should dispose of application as expeditiously as possible and ordinarily within 60 days from the date of receipt. However, it can exceed the 60 days period if it records reasons for the delay and the overall delay should not exceed four months from the date of filing of application.

(Public) May 23, 01:41 PM New
Question Icon
Q13. Can Drt Set Aside Bank Action Under Sarfaesi?

Ans. Yes. If an DRT concludes that bank has proceeded in violation of the provisions of the SARFAESI Act, it may declare such measures void, direct possession of the secured asset to be returned to borrower and/or management of the same be returned to borrower, and issue any other order it thinks fit.

(Public) May 23, 01:41 PM New
Question Icon
Q14. Can A Borrower Directly Approach Drt Against Bank Action Under Sarfaesi?

Ans. Yes. Section 17 of the SARFAESI Act provides that any person aggrieved by any action taken under Section 13(4), including borrowers, may approach the DRT within 45 days from the date of the action.

(Public) May 23, 01:40 PM New
Question Icon
Q15. What Is The Monetary Limit For Filing Recovery Proceedings Before Drt?

Ans. The pecuniary jurisdiction of DRT for filing RDB Act recovery proceedings was enhanced from ₹10 lakh to ₹20 lakh vide notification issued under Section 7(1) of the RDB Act.

(Public) May 23, 01:39 PM New
Question Icon
Q16. What Is The Difference Between Oa And Sa?

Ans.

OA stands for Original Application, which is filed most of the time by banks/ financial institutions for recovery of dues. SA means Securitisation Application, which is usually filed by borrowers/guarantors/tenants/auction purchasers of the property or any other person aggrieved by the SARFAESI actions like notice of possession, sale, auction etc.

The Ministry of Finance has itself clarified that OA cases are filed by banks/financial institutions and SA cases are SARFAESI applications filed by borrowers/guarantors/third parties.

(Public) May 23, 01:38 PM New
Question Icon
Q17. What Kinds Of Cases Go Before Drt?

Ans. Typical cases seen before DRT are bank recovery suits, loan defaults, Recovery Certificate appeals, SARFAESI grievances, possession notice objections, auction-sale objections, liability of guarantors, enforcement of mortgage deed, borrower objections, third party objections, etc.

(Public) May 23, 01:35 PM New
Question Icon
Q18. What Is Drat?

Ans. DRAT means Debts Recovery Appellate Tribunal. DRATs are set up to hear appeals from orders passed by the DRTs. There are presently 39 DRTs and 5 DRATs as per the Department of Financial Services.

(Public) May 23, 01:35 PM New
Question Icon
Q19. What Is Drt?

Ans. DRT stands for Debts Recovery Tribunal. The tribunal was set up with the primary objective to adjudicate and recover debts quickly. Debts Recovery Tribunal is established primarily under the Recovery of Debts and Bankruptcy Act, 1993 for banks and financial institutions.